Rahabalanssi: Miksi talouden hallinta lisää hyvinvointia?

Raha on väline niiden asioiden toteuttamiseen, joilla on eniten merkitystä.

Raha on yksi keskeinen resurssi elämässämme, silti talous saatetaan pitää irrallisena kokonaisuutena, kun tarkastellaan hyvinvointia. Raha on ajan lisäksi kuitenkin keskeinen resurssi, kun tarkastellaan asioita, jotka tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia. Raha onkin hyvä opetella näkemään nimenomaan välineenä. Raha itsessään ei ole hyvä tai paha asia, se ei itsessään tuo juurikaan merkitystä elämään, mutta asiat mitä rahan avulla voi tehdä tuovat. Kun pysähdytään tarkastelemaan asioita, mitkä ovat itselle elämässä tärkeitä ja merkityksellisiä, päästään sen äärelle, mihin raha on tarkoitettu. Raha on väline niiden asioiden toteuttamiseen, joilla on eniten merkitystä. 

Jos keskeistä sinulle on hyvinvointi ja terveys, miten nämä arvot näkyvät rahankäytössäsi? Jos taas tärkeää on perhe, vietätkö aikaa heidän kanssaan?

vinkkejä hyvän mielen löytämiseen

Taloudellisen hyvinvoinnin keskeisiä elementtejä ovat tietoisuus oman talouden numeroista sekä itsestä rahankäyttäjänä ja kuluttajana. Kun oman talouden tulot ja menot ovat aidosti tiedossa, voi omaa rahankäyttöä alkaa ohjaamaan kohti omia tarpeita, toiveita sekä tavoitteita. Kun istutaan alas miettimään, mihin rahaa kuluu, voidaan samalla tehdä ajatustyötä sen suhteen, mikä on tarpeen ja mihin halutaan kuluttaa. Taloudelliset velvoitteet on hoidettava tilanteesta riippumatta. Asumisen kulut, pakollinen liikkuminen, sopimuksen mukaiset laskut, terveysmenot, ruoka ja puhtaus sekä hygienia ovat perustarpeita, joihin rahaa kuluu. Näissäkin voi tarkastella sitä, onko kuluva raha sitä mitä sen haluaisi olevan. Voisiko kuluja karsia esimerkiksi sopimuksia kilpailuttamalla tai kuluja nipistämällä? Taloudellista hyvinvointia lisää hallinnan tunne omasta taloudesta, joten myös tympeisiin asioihin voi joutua käyttämään rahaa, kuten velkaan ja osamaksuihin, jos niitä on olemassa.

Puskurin turvin voidaan varautua yllättäviin elämänmuutoksiin ja välttämättömiin hankintoihin.

Säästäminen on taloudellisen hyvinvoinnin keskeinen tekijä. Kun on kyky säästää, on kyky kerätä taloudelle suojaa puskurin avulla. Puskurin turvin voidaan varautua yllättäviin elämänmuutoksiin ja välttämättömiin hankintoihin. Säästämällä puskuria vältytään velan ottamiselta ja siten korkojen maksamiselta. Karsimalla perusarjen kustannuksia, voidaan mahdollistaa myös enemmän aikaa esimerkiksi perheen kanssa. Pienemmät elinkustannukset voidaan kattaa pienemmillä tuloilla ja siten mahdollistaa esimerkiksi osa-aikainen työskentely, joka vapauttaa aikaa.

”Ei ne suuret tulot, vaan ne tietoiset menot”

Kun pysähdytään aidosti oman menorakenteen äärelle, monesti löydetään heti karsinnan kohteita. Tärkeää on myös opetella tarkastelemaan omaa toimintaa rahan kanssa tässä hetkessä. Säästöä syntyy parhaiten ostamatta jättämällä. Jos ostat esimerkiksi 20 € ”ihan kivan” 40 euron alepaidan, koska se on alennuksessa, et säästä 20 euroa vaan kulutat. Vuodessa kerran viikossa vastaavien valintojen tekeminen tarkoittaa jo 1040 € säästöä. Tarkastele siis tarvetta tai halua kuluttamisen taustalla. Viekö se paita sinua kohti asioita, joita haluat saavuttaa? Paljonko joudut tehdä työtä tunteina, jotta tienaat sen kulutettavan summan? Haluaisitko käyttää aikasi ja rahasi viisaammin?

Talouden hallinnan kehittämiseksi on hyvä opetella budjetoimaan tulonsa ja menonsa ja opetella seuraamaan kulutustaan. Säästäminen on hyvä lisätä pakollisten kulujen listalle, eli siirtää säästöön haluttu summa jo tulojen tullessa säästötilille ja näin maksaa ensin itselle. Sinähän olet kaikista tärkein! <3 

Jenna Mattila

Rahataitovalmentaja ja taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija

Rahabalanssi Oy

kuva: Kuvitelmia / Hanna Tarkiainen

Olen Jenna, kolmekymppinen kahden pienen lapsen kotiäiti, sivutoiminen yrittäjä ja valmentaja, joka lähti kotiäitivuosinaan tavoittelemaan unelmiaan. Lähdin rakentamaan intohimostani, eli taloudellisesta hyvinvoinnista itselleni työtä, jotta voin rakentaa arkeni omien ja lasteni ehtojen mukaan. Yrittäjäksi ryhtyminen on minun vastaiskuni henkilökohtaisille ruuhkavuosille. Olen toiminut ennen äitiyslomalle 2017 jäämistä vuodesta 2013 työterveyshoitajana. Minusta omaa taloutta ei voi irrottaa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista vaan ottaa se osaksi. Hyvä taloudenhallinta lisää elämänhallinnan tunnetta, joka on keskeinen hyvinvoinnin elementti.

Rahabalanssi Oy tuottaa taloudellisen hyvinvoinnin palveluita sekä valmennuksia. Jokaisella on oikeus ja mahdollisuus voida taloudellisesti hyvin. Rahabalanssi on rakentanut Menesty -ryhmän, joka mentoroi kohti tavoitteita ja unelmia. Lisäksi Rahabalanssilla on Tasapainoon verkkovalmennus, joka auttaa muun muassa kehittämään taloudellista hyvinvointia sekä opettaa budjetoimaan. Tutustu eri valmennuksiin ja tuotteisiin http://rahabalanssi.fi tai ota yhteyttä jenna(at)rahabalanssi.fi

Liity sähköpostilistalle ja saat ensimmäisenä tietää uusimmista postauksista!
Pientä inspiraatiota sähköpostiisi noin kerran kuussa.

Mitä mieltä olet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ei vielä kommentteja.

Edellinen
Uskallatko olla täysin rehellinen itsellesi?
Rahabalanssi: Miksi talouden hallinta lisää hyvinvointia?