Edellisessä postauksessa kirjoitin TOP 5 vinkkiä kuinka aloittaa matka inspiroituneeseen ja hyvään mieleen! Yhtenä vinkkinä kerroin päiväkirjan ja aamusivujen kirjoittamisesta. Tässä postauksessa kerron lisävinkkejä miten kirjoittaminen voi auttaa mieltä pysymään tasapainoisena ja olon kevyempänä.

Nykyaikana tietoa, vinkkejä, elämänohjeita yms. tulvii joka paikasta. Välillä voi tuntua, että mieli on niin täynnä että sinne ei enää mahtuisi yhtäkään ylimääräistä ajatusta.  Olen itse kirjoittanut aamusivuja, kiitollisuuspäiväkirjaa ja tehtävälistoja jo monien vuosien ajan.

Tässä TOP 3 kirjoittamiseen liittyvää vinkkiä, jotka ovat auttaneet minua vuosien varrella selkeyttämään omia ajatuksia ja elämää.

INSPIROIVA MIELI BLOGI - KIRJOITTAMISELLA HYVÄ MIELI

TOP 3 vinkkiä kuinka pitää mieli & olo tasapainossa kirjoittamisen avulla

1.

Brain dump – Kirjoita ihan kaikki asiat mitä mielessäsi tällä hetkellä liikkuu

Voit joko listata asioita vihkoon tai voit tehdä tämän ajatuskartan muotoon. Kun lista on valmis voit halutessasi tehdä vielä erikseen listat jokaisesta aiheesta jos tämä auttaa selkeyttämään asioita vielä enemmän. Mieleen voi tulla asioita laidasta laitaan.

Tässä esimerkkejä:

 • Asiat, jotka pitäisi/voisi tehdä
 • Tavoitteet – Viikko,kuukausi ja vuosi tavoitteet
 • Ystävät joihin haluaisit ottaa yhteyttä
 • Tavarat, jotka pitäisi ostaa
 • Kotona tehtävät asiat (siivous, järjestäminen, turhien tavaroiden pois heittäminen…)
 • Unelmat
 • Kirjat, jotka haluaisit lukea
INSPIROIVA MIELI BLOGI - KIRJOITTAMISELLA HYVÄ MIELI

2.

Päivä, viikko, kuukausi ja vuosi tehtävälistat

Päivä, viikko, kuukausi ja vuosi tehtävälistat auttavat jäsentämään ja selkeyttämään asioita. Esimerkiksi monia pitkän aikavälin tavoitteita on hyvä jakaa selkeästi deadlinien mukaan. Vuosi tehtävälista auttaa rauhoittamaan mieltä, koska näet selkeästi, että näitä tehtäviä ei tarvitse saada valmiiksi viikossa tai yhdessä kuukaudessa. Tunnet siis vähemmän kiireen tunnetta.

Joskus kun aloitamme uuden projektin niin tulee helposti ahdistava olo siitä kun alamme miettimään projektin suuruutta. Meidän pitäisi kuitenkin muistuttaa itseämme, että tavoitetta tai projektia ei ole tarkoitus saada valmiiksi yhden päivän aikana. Jos meillä on monta tehtävää tekemättä, niin tärkeintä on laittaa tehtävät tärkeysjärjestykseen.

Tässä esimerkkejä mitä tehtävälistat voivat sisältää:

Päivä tehtävälista

 • Rauhoittumis tauko
 • Aamurutiini ja iltarutiini

Viikko tehtävälista

 • Kasvohoito rutiinit (Kuorinta, naamiot)
 • Koti askareet (imurointi, pölyjen pyyhkiminen, pyykit…)
 • Hyvinvoinnin seuranta (mieli & fyysinen olo)
 • Mitä voit tehdä viikossa omien kuukausi ja vuosi tavoitteiden eteen?

Kuukausi tehtävälista

 • Katsaus tavoitteisiin – Miten tavoitteet edistyvät? Esim. saitko kirjoitettua suunnitelemasi blogi postaukset?
 • Treeni tavoitteiden seuranta

Vuosi tehtävälista

 • Listaa tavoitteet, jotka asetit itsellesi vuoden alussa
INSPIROIVA MIELI BLOGI - KIRJOITTAMISELLA HYVÄ MIELI

3.

Kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen

Kiitollisuuspäiväkirjan pitäiminen on minulle ollut sellainen on/off juttu. Välillä kirjoitan kiitollisuuden aiheita päivittäin pitkän aikaa ja joskus pidän monien kuukausien tauon.

Alussa voit ottaa tavoitteeksi kirjoittaa, joka toinen tai kolmas päivä. Näin et turhaa aiheuta paineita itsellesi kiitollisuuspäiväkirjan pitämisessä. Vaikka kiitollisuuspäiväkirjan pitämisestä on paljon hyötyä niin sen ei pitäisi olla pakkopullaa. Aloita kevyesti ja kun kirjoittamisesta muodostuu tapa niin sitten voit kirjoittaa vaikka päivittäin.

Voit myös pitää viikko tai kuukausi kiitollisuuspäiväkirjaa johon listaat viikon tai kuukauden aikana kertyneet kiitollisuuden aiheet.

Suosittelen kiitollisuuspäiväkirjan pitämistä etenkin silloin, kun tuntuu, että elämä ei mene niin kuin on toivonut tai kun mieli on maassa. Se voi olla vaikeaa, mutta kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen on erittäin hyvä keino pitää mieli tasapainossa.

Kirjoitin aamusivujen (morning pages) kirjoittamisesta edellisessä postauksessa. Voit lukea postauksen tästä.

Minkälaisia kokemuksia teillä on liittyen kirjoittamiseen hyvinvoinnin kannalta? Oletteko huomanneet eroa kun olette kirjoittaneet säännöllisesti asioita ylös?